LED er ikke LED
Hva menes med LED er ikke LED? To LED produkter kan se helt like ut, og mye av informasjonen kan være tilsynelatende enkel å sammenligne. Problemet er at LED teknologien fortsatt er såpass nytt på markedet, at regulering rundt produktdata ikke er streng nok. Det er mange begreper og mye informasjon å holde styr på når man skal sammenligne, og finne riktige LED produkt. Mange tror at LED er LED, at Watt bestemmer lysmengde og at innkjøpspris er noe å fokusere på. Hvem vet vel om Ra har konsekvens for effektivitet? Om det er oppgitt Lumen på chip? Hvilke Kelvin er riktig for bedriften? Hva betyr B50? Er lampen flimmerfri?
Det er mange spørsmål som må stilles, og de har vesentlig og kritisk utslag på et produkt som skal skape ditt arbeidsmiljø og koste din bedrift penger hver dag, i mange år.
Hva er LED?
LED står for Light Emitting Diode, eller lysdiode på norsk. Kontra tradisjonelle lyskilder, er LED meget miljøvennlig grunnet et lavere energiforbruk og lengre levetid.
Lumen (Lm)
Lumen er betegnelse for mengden lys som strømmer ut av lyskilden, men Lumen har også variabler som danner verdien. Lysvinkel øker eller minsker antall grader som X Lumen fordeles over. I tillegg er det viktig å vite om det er snakk om utgående Lumen fra LED produktet, da mange leverandører opererer med Lumen på chip. Altså hva lampen kan produsere av lys, men ikke vil være lysmengden du i realiteten mottar. Permafrost materialet og UGR vil også gi påvirkning på reell Lumen.
Lux (Lx)
Lux er begrepet for hvor mye lys som blir mottatt på en flate eller f.eks. et arbeidsbord. Lux som måleparameter er meget godt egnet for å måle lysmengde da det er relativt lett å måle med et luxmeter. En korrekt måling skal være ved riktig arbeidshøyde, og uten påvirkning av sollys og annet. Lux apper kan gi en pekepinn, men kan gi store variable svar kontra et luxmeter. I motsetning til LUX så er Lumen vanskelig å måle, dvs målingen må gjøres i et laboratorium. Dvs Lumen kan ikke måles i felt.
Energieffektivitet (Lm/W)
Energi effektivitet måles ved Lumen pr. Watt (lm/W) og forteller hvor effektiv lyskilden er/lyskildens virkningsgrad.
En sammenligning
Tradisjonelt lysstoffrør: 90 Lm / Watt
Markeds normen LED: 110 Lm / Watt
Enovas krav til beste tilgjengelige teknologi 135 Lm / Watt
Lumegas utnevnelse av beste tilgjengelig i Europa 160Lm / Watt
LED rør vi tilbyr 175 Lm / Watt
Fargegjengivelse (CRI/RA) og Fargetemperatur (Kelvin -K)
CRI (og tidligere Ra index) benevner lysets evne til å gjengi korrekt farge på det lyset treffer.
CRI (Color Rendering Index) er en beskrivelse som brukes på LED lyskilder og gjengir farger på en skala fra 0-100%. Fargegjengivelse til LED er ikke helt det samme som hos tradisjonelle lyskilder, fordi LED er en full spektrum lyskilde. Dvs. at LED har alle fargene i den synlige delen av lysets spektrum, noe konvensjonelle lyskilder ikke har.
Når man snakker om LED pærer, er hvitt lys ikke bare hvitt lys. Det finnes kald hvit, nøytral hvit og varm hvit. Fargekvaliteten på disse forskjellige typene hvitt lys defineres ved hjelp av to parametre, nemlig fargetemperaturen (lysfargen), som angis i Kelvin, (forkortes K) og fargegjengivelses-indekset (Ra/CRI-indeks). Dagslys (4000K) har den beste fargegjengivelsen på 100, De beste hvite lysdioder har en Ra-verdi opp til 95, noe som er tett på halogen glødepærer og de beste lysstoffrør. Mens LED med 3000K vil påvirke fargegjengivelsen negativt.
Til venstre hadde kunde 3000K, mens vi oppgraderte i høyre bildet til 4000K
Det er som nevnt tre forskjellige kategorier av hvitt lys i LED pærer: varmt, nøytralt og kaldt.
Den varme hvite har en fargetemperatur på mellom 2.700-3000 K
Den nøytrale hvite på mellom 3.500-4.500 K
Den kalde hvite på mellom 4.500-10.000 K
Den varme hvite inneholder litt gult lys, den kalde hvite litt blått lys, og den nøytrale er ikke farget. Den som minner mest om en alminnelig pære er den varme hvite, fordi glødepærer også utsender et litt gult lys.
Vi er mest vant til å bruke varm hvit i hjemmet og på arbeidsplassen, men korrekt og smart valg til arbeidsplassen, hvor du ønsker at farger skal være korrekt, eller kunder og ansatte skal føle seg pigg og ha økt fokus og energi, er 4000K det riktige valget.
Levetid på LED
Levetiden på LED oppgis ved forskjellige verdier. Anbefalt verdi er 50 000 t L70. Det betyr at du skal ha minst 70% lysmengde etter 50 000 timer lystid. Da mange leverandører sliter med å oppnå en god lumen effektivitet er det blitt svært utbredt å lure kunder ved levetids benevnelse.
Ser du et produkt som sier 50 000 t L70 B50, må du styre unna. Dette betyr at 50% av lampens dioder skal greie opprettholde 70% av lysmengden etter 50 000 t. Altså kortere levetid og hurtig bortfall av lysmengde.
“Har produktet kortere enn 50 000 timer levetid er det også et dårlig kjøp uansett hvor billig innkjøpsprisen er.”
Det som påvirker levetid og gjerne fører til bruk av B50 er at driver presses for hardt for å få til en høy effektivitet (Lm/W) på papiret. Dette skaper høy temperatur og reduserer levetid, samt fører ofte til flimmer og høy elektromagnetisk stråling.
Oppsummering av kunnskap i praksis
Et produkt som er meget utbredt i bedriftsmarkedet er LED panel for systemhimling i diverse størrelser. Typisk 60cm x 60cm som erstatter 4 stk T8 18W lysrør som trekker 72W + ca 50% tapsfaktor. Markedsnormen for LED produkt som erstatning er her et LED panel på 40W, mens vi tilbyr bedre lys ved et LED panel som kun bruker 25W. Ja disse panelene ser helt like ut, men komponentene produktet er satt sammen av er veldig forskjellige.
Om strømpris inkl avgifter i snitt de kommende år vil ligge på 120 øre/kWh, kan vi ved 50 000 timer levetid på produktet regne 60kr/W som kostnad for bruk. Det betyr at LED panelet som trekker 40W koster 2400 kr å bruke, mens LED panelet som trekker 25W koster 1500kr å bruke.
Det koster altså da 900 kr mer å bruke et panel som kanskje koster 100 kr mindre å kjøpe.
En annen konsekvens av å kjøpe et panel som kanskje koster litt mindre er levetiden. Det billigere panelet har nok B50 bak levetiden som nevnt over, og det betyr at du må erstatte produktet tidligere enn det uten. Med andre ord, lyset svekkes vesentlig fortere. I tillegg er det stor konsekvens av hvordan produkter bygges, om der er nok kjøling som verner om et produkt som har varme som dens verste fiende, hvordan permafrost deksel greier å spre lyset m.m.
Et tilsvar er jo gjerne, "men besparelsen er jo over veldig mange år". Svaret er, både ja og nei. Innsparing og levetid i års begrep, har selvsagt variabelen av brukstid, men jo høyerer effektivitet produktet har, jo høyere er % besparelse, og jo fortere dekker investeringen seg av strømbesparelse så lenge produktet ikke har kort levetid eller B50.
Står lyset på døgnet rundt, er 50 000 timer under 5,7år.
Står lyset på 12t / dag er 50 000 timer ca 11,4 år
Et kontorlandskap vil da ligge på ca 18-21 år.
Så er det i dag flere tilbydere av LED produkter som skal ha 100 000 timer levetid.
Men det er da viktig å være obs på at flere oppgir levetid på selve lampen, mens driver som gjerne selges separat, eller har eget datablad, ikke har samme levetid.
Noen produkter har dog idag en reell levetid på 100 000 timer. Vi tilbyr også dette, men fraråder gjerne dette til kunder. Det er to årsaker til dette og det baserer seg på hvor mye lyset brukes. Et produkt med 100 000 timer vil ha lavere effektiviet, og bruker mer strøm for å oppnå ønsket lysmengde. I tillegg vil produktet også koste mer. Derfor vil det gjerne lønne seg å velge et produkt som har høyere effektivitet, og heller ta kostnaden ved å gjennomføre byttet to ganger.
Om lystimer er lave, så må du ta med i beregning at et produkt som har lavere effektivitet i dag, gjerne ikke er lampen du ønsker å bruke om 20 år mtp på tempoet LED teknologien går. Igjen er det viktig å påpeke hyppig bruk av "B verdi" ved slike produkter.